Kansanrintamahallitus, demokratian irvikuva

Näinhän se taas menee. Äänet on annettu ja niukimman mahdollisen enemmistön saanut puolue tekee niillä mitä haluaa. Ensityökseen SDP ohittaa toiseksi ja kolmanneksi suurimman puolueen. Niiden sijasta hallitusta yritetään rakentaa vaalien suurimman ja lähes ainoan häviäjän Keskustan varaan.

Lopputuloksena uudesta nelivuotisesta voi jo ennustaa Keskustan putoavan lähelle 10% kannatusta. Ei kukaan halunnut keskustaa hallitukseen, mutta sinne ahneet menevät, ja kääntävät takkinsa. Moni duunari myös miettii nyt, oliko virhe äänestää SDP:tä? Viikko lisää äänestysaikaa ja puolue olisi ollut vasta toiseksi tai kolmanneksi suurin, mutta nyt Rinne pääsee toteuttamaan velanottopolitiikkansa vasemmiston, vihreiden ja keskustan tuella.

Niin suuri on halu, että epäluottamuslauseen kansalta saanut puolue pitää ottaa mukaan. Pelimerkit ovat siis jo ennen hallitusohjelman tekemistä huonot, ja kaikki paitsi Rinne jo näkevät, että kaudesta tulee Keskustan kanssa vaikea. Vähän kuin siniset kakkonen. Mitään ei opittu viime kauden epädemokraattisista hallitusvalinnoista.

Mitä vasemmistohallitus tarkoittaa sitten käytännössä? Ei ainakaan mitään hyvää yrittämiselle ja todennäköisesti ei työllisyydellekään. Lisää turvapaikanhakijoita otetaan ja sosiaalitukia pidetään yllä vaikka sitten velalla. Vasta tulevat sukupolvet maksavat tämän. On toki mahdollista, että työläisten asema kohenee, joskaan en pidättäisi hengitystä. Elämiseen voi tulla kiristyksiä ylimitoitetun ilmastopolitiikan seuraamuksena samaan aikaan kun muut maat pitävät kiinni talouskasvustaan.

Ettei toimintaa kuvaisi paremmin kansanrintaman sijaan Rinteen utopia tai “velkahallitus.”

Modernissa demokratiassa tärkeintä on, että puolue saa haluamansa. Kansan tahto ja ääni on toissijainen. Näin on erkaannuttu vanhasta käytännöstä, jossa suurin häviäjä marssi auliisti oppositioon ja yhteinen hallitusohjelma sorvattiin kasaan kansan valitsemien voittajien toimesta.

Toivottavasti tästä ei tule häviäjien kausi, johon Suomella ei ole varaa.

Yksi asia kuitenkin on varma. Kansanrintamahallitus johtaisi Kokoomuksen ja Perussuomalaisten voittoon seuraavissa vaaleissa ja niitä seuraava hallitus lieneekin sitten oikeistolaisin miesmuistiin.

Author: toinen näkökulma

Kulttuurintutkija, sisällöntuottaja: kiinnostunut politiikasta, ihmisistä ja maailmasta

One thought on “Kansanrintamahallitus, demokratian irvikuva”

  1. “Elämiseen voi tulla kiristyksiä ylimitoitetun ilmastopolitiikan seuraamuksena” – Aivan varmasti tulee, etenkin meidän hyvin, ja osin myös kohtalaisesti toimeentulevien osalta. Palloamme uhkaa sen luokan katastrofi, että meidän asian ymmärtävien suomalaisten ja myös eurooppalaisten on nyt pakko tehdä vaikuttavia toimenpiteitä mahdollisten haittaseurausten minimoimiseksi. Ja samalla oppia toimivia keinoja, joita sitten myöhemmin hyödyntää ja myydä, ensin peesaajille ja lopulta pahnan pohjimmaisillekin maille niiden herätessä horroksestaan.

    Nyt todennäköisesti muodostuva hallituspohja on juuri se joka tämän askeleen uskaltaa ottaa. Tuli siitä sitten kansalta kiitosta tai ei. Näin toimimme Suomen, Euroopan ja koko maapallomme puolesta oikein ja kestävästi.

    Like

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s