Pekka ja Pätkä ja sensuuri

YLE teki jokin aika sitten päätöksen esittää tänä keväänä kaikki kaksitoista Pekka ja Pätkä -elokuvaa lukuun ottamatta sarjan kolmattatoista osaa Pekka ja Pätkä neekereinä.

Ennakkosensuuri on aina vaarallinen tie. Yleisen kliseen mukaan historiastahan tuli oppia jotakin. Silmien sulkeminen ja pyrkimys pyyhkiä pois menneisyyttä tuskin lisää ymmärrystä, ainoastaan polarisaatiota.

Me vanhemmat sukupolvet tiedämme, etteivät vanhempamme useinkaan käyttäneen sanaa “neekeri” sen nykyisessä merkityksessä. Sanan etymologia Suomessa on ollut rajussa muutokset viimeiset parikymmentä vuotta. Samoin kyseinen Pekka ja Pätkä -elokuva on vanhan maailman (nykysilmin katsottuna lapsellinen) tuotos.

Elokuvan suoraviivainen nimi (elokuvassahan Pekka ja Pätkä esiintyvät afrikkalaisina hyvin vähän aikaa) varmasti vaikuttaa loukkaavalta. Ainakin, jos ei halua ymmärtää sen tekemistä ympäröinyttä kulttuuria menneisyyden ilmönä.

Sen sijaan, että YLE pyrkisi käsittelemään elokuvaa historiallisena oman aikansa kuriositeettina ja sen tehdessään puhumaan tapahtuneesta muutoksesta, päätti YLE sensuuripäätöksellään rakentaa elokuvan kuvaaman aikakauden ylle rasistista leimaa. Eli kärjistäen: vanhempamme ja isovanhempamme eivät olleet vain tietämättömiä muun maailman menon suhteen (aikana, jona Suomessa ei juuri tummaihoisia näkynyt ja Ruotsia pidemmällä ei juuri matkusteltu), vaan tulkitsivat maailmaa rasisististen pyrkimyksiensä motivoimina.

Historiaa pois pyyhkimällä ei ole koskaan saavutettu mitään hyvää, ei myöskään ennakkosensuurilla. Jatkossa YLEn tulee olemaan yhä vaikeampi perustella kyseisen elokuvan esittämistä, joka tulee olemaan aina jatkossakin merkkitapaus. Dialogin ja menneiden aikojen ymmärtämisen sijaan olemme päätyneet tuomitsevaan näkökulmaan.

On myös pelottavaa, että YLE on valmis sensuuriin jopa kohtalaisen ohuen ja pienimuotoisen elokuvan edellisellä esittämiskerralla nostattaman kritiikin tähden.

Sen sijaan, että Pekka ja Pätkä neekereinä kertoisi oikein kontekstoituna menneestä aikakaudesta ja siitä, miten Suomi on muuttunut ja kansainvälistynyt, se on YLEn mielestä vaarallinen elokuva, joka täytyy poistaa muiden Pekka ja Pätkä -elokuvien joukosta ilman mitään kysymyksiä.

Ilmeisesti YLEn päätöksen pitäisi heidän itsensä mukaan jollain tapaa auttaa sukupolvia ja eri taustaisia ihmisiä ymmärtämään paremmin toisiaan. Tapahtunee kuitenkin juuri päinvastoin.

Tervetuloa yhä kahtiajakautuvampaan Suomeen, jossa ymmärrettäväksi tekemisen sijaan louhitaan yhä syvempiä kuiluja – silloinkin, kun olisi mahdollisuus tehdä toisin.

Author: uutisavain

Kulttuurintutkija, sisällöntuottaja: kiinnostunut politiikasta, ihmisistä ja maailmasta

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s